Comunicat părinți clasa pregătitoare
Școala Gimnazială „Pia Brătianu”
Adresa | Telefon/ Fax |
---|---|
Str. Petofi Șandor nr. 14-16, sector 1, București | 021.222.65.90 |
Nr. Clase Pregătitoare aprobat | 4 |
Nr. de locuri aprobat | 88 |
ÎNSCRIEREA ÎN CLASA PREGĂTITOARE
AN ȘCOLAR 2025 – 2026
1. Şcoala Gimnazială “Pia Brătianu”
Sediul: Str. Petofi Şandor, nr.14-16, sector 1, București
Sediul secundar: Str. M-ral Averescu, nr. 17, sect.1, București
Telefon / fax: 021.222.65.90.
2. Numărul de clase pregătitoare alocate = 4
Numărul maxim de locuri = 88
3. Circumscripţia şcolară, conform site-lui ISMB – www.ismb.edu.ro
4. Metodologia şi Calendarul, conform site-lui I.S.M.B. – www.ismb.edu.ro
5. Precizări privind activitatea de evaluare psihosomatică, conform site-lui I.S.M.B. – www.ismb.edu.ro
6. Spațiul de desfășurare a cursurilor:
• Cursurile se vor desfășura în spațiul din B-dul. M-ral. Averescu, nr. 17, programul fiind între orele 8.15-12.00.
În situația nedorită în care numărul elevilor înscriși va fi mai mare decât numărul de locuri aprobate, se va aplica Metodologia de înscriere în învățământul primar, respectiv: Art.3(2) Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile, cu informarea părinților.
În situația în care inspectoratul școlar nu găsește o soluție, clasele își vor desfășura cursurile în sediul din B-dul M-ral Averescu nr. 17, în două schimburi, în intervalul 8.00-14.00, cu respectarea unei pauze de 30 de minute între schimburi, pentru curățenie.
7. Limba modernă propusă pentru clasele pregătitoare este LIMBA GERMANĂ .
8. La sediul școlii din B-dul M-ral Averescu nr. 17 există posibilitatea desfășurării programului ”Educație pentru viață”, program care presupune masa de prânz și supravegherea copiilor între orele 12.00-17.00.
Dacă elevii vor învăța în două schimburi, programul pentru “Educație pentru viață” se va putea desfășura în intervalul 14-17.
Programul ,, Educație pentru viață,, este un program al Consiliului Local sector 1 și se aprobă pentru fiecare an școlar. Până la această dată, programul nu a fost încă aprobat pentru anul școlar 2025-2026.
Desfășurarea programului va fi posibilă prin alocarea unor sume de bani de către Consiliul Local, dar și prin angajarea de personal specializat care să supravegheze copiii.
9. Repartizarea elevilor pe clase se va face în ordine alfabetică, conform Procedurii operaționale privind modul de repartizare a copiilor în clase, afișată pe site.
10. Informăm părinţii că aplicația informatică prin care se face validarea nu permite înscrierea copilului la mai multe unități de învățământ. În cazul în care aplicația informatică semnalează că pentru copilul respectiv a mai fost depusă o cerere de înscriere validată la o altă unitate de învățământ, dosarul de înscriere nu va mai fi acceptat și rămâne valabilă opțiunea deja asumată pentru prima unitate de învățământ (extras din Metodologie art.15(2)).
11. Perioada de înscriere la secretariatul şcolii: 31 martie 2025 – 06 mai 2025
12. Program înscriere:
ZIUA ORA
Luni 8 – 18
Marţi 8 – 18
Miercuri 8 – 18
Joi 8 – 18
Vineri 8 – 17
13. Documente necesare pentru înscriere:
– Certificatul de naştere al copilului – original şi fotocopie;
– Cartea de identitate a părintelui care face înscrierea – original şi fotocopie;
– Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului (unde este cazul) – original şi fotocopie;
– Părinţii divorţaţi depun la înscriere hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se excercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului – original si fotocopie;
– Documente privind îndeplinirea Criteriilor generale, conform Metodologiei de înscriere sau a Criteriilor specifice de departajare propuse de şcoală (unde este cazul).
14. Completarea sau validarea cererilor tip de înscriere NU presupune crearea unei liste de preînscriere și/sau acordarea unei priorități la înscriere.
15. Prezentarea de înscrisuri false la înscrierea în clasa pregătitoare se pedepseşte conform legii şi atrage pierderea locului obţinut prin fraudă (art.49 din Metodologie).
ALGORITMUL DE REPARTIZARE A ELEVILOR ÎN CLASE:
Comisia de inscriere si distribuire aleatorie a elevilor în formațiunile de studiu, pe baza listei finale a elevilor înscrisi în clasa pregătitoare, generată de Sistemul informatic integrat al invățământului din România (SIIIR) ordonează alfabetic elevii și îi grupează în 6 liste, pe categoriile specificate în OM 3954/2024, după cum urmează:
Lista 1
(elevi care au împlinit 6 ani până la 31 august a anului școlar în curs inclusiv) |
Fete
Băieți |
Lista 2
(elevi care au împlinit 6 ani până la 31 decembrie a anului școlar în curs inclusiv) |
Fete
Băieți |
Lista 3
(elevi care nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, elevi care repetă anul școlar sau s-au retras din motive medicale) |
Fete
Băieți |
Distribuirea aleatorie se va face astfel:
1. Primul elev din Lista 1- fete, respectiv primul elev din Lista 1- băieți, la clasa pregătitoare A; al doilea elev din Lista 1- fete, respectiv al doilea elev din Lista 1-băieți, la clasa pregătitoare B, și așa mai departe, utilizîndu-se Lista 1, Lista 2 și Lista 3, cu elevii dispuși alfabetic.
2. Elevii transferați de la alte unități de învățământ vor fi repartizați aleatoriu, în ordine alfabetică, pe categorii de gen, respectiv vârstă, în funcție de numărul de elevi la clasă, cu aprobarea Consiliului de administrație al școlii.
3. În situația gemenilor/tripleților și a fraților, părintele sau reprezentantul legal depune/transmite la unitate o declarație prin care precizează dacă dorește repartizarea fraților în aceeași clasă sau în clase diferite. Dacă părinții nu depun/transmit această cerere, frații se repartizează în aceeași clasă (de regulă în clasa in care a fost distribuit primul dintre frați, fără a se depăși numărul de elevi la clasă), repartiția celorlalți copii continuând conform algoritmului;
4. Copiii cu nevoi educaționale speciale sunt repartizați echitabil, la nivelul tuturor claselor, în funcție de tipul de tulburare/afecțiune/dizabilitate/dificultate de învățare;