Erasmus+

MULT’CULTURE – Promote Education for Cultural Heritage”

PERIOADA 2 ani   (03.09. 2018 – 02.09.2020)
PARTENERI PORTUGALIA, ITALIA, GRECIA, POLONIA, ROMÂNIA
COORDONATOR Prof. Georgiana  Floarea

Argument

Va fi Europa capabilă în continuare să păstreze și să încurajeze înflorirea culturii țărilor comunitare, să sprijine cooperarea internațională între țări, acceptând în același timp diversitatea, acum când se confruntă cu provocări majore? Globalizarea, criza refugiaților, terorismul, excluziunea socială, extremismul, criza economică și inechitatile pun în pericol valorile noastre și ne amenință modul de viață. Poate coexistența pașnică să fie posibilă în continuare? Raspunsul este da! Prin descoperirea asemănărilor culturale, prin acceptarea diferențelor, păstrând in acelasi timp identitatea noastră națională, etnică, religioasă și culturală, prin reliefarea patrimoniului cultural comun, noi, ca cetățeni europeni, ne vom putea modela viitorul și vom putea transmite generațiilor viitoare această moștenire extrem de valoroasă precum și valorile cu care s-a identificat dintotdeauna continentul nostru.

Scop

Scopul    principal al proiectului este de a încuraja copiii să descopere comorile culturale ale Europei pentru a întări sentimentul de apartenență la un spațiu european comun și pentru a crește gradul de conștientizare al elevilor față de identitatea noastră europeană.

Obiective

   Obiectivul major este de a construi punți culturale între școli din Europa într-o rețea care vizeaza:

1) să sensibilizeze elevii cu privire la cultura (element-cheie în contextul învățării pe tot parcursul vieții);

2) să dezvolte abilitățile necesare păstrării și promovării identității naționale și culturale dar și a valorilor democratice, folosind Literatura, Arta, Istoria; Muzica, Teatrul;

3) să cultive respectul pentru diversitate în contextul migrației, crizei refugiaților, extremismului;

4) să promoveze înțelegerea reciprocă în rândul cetățenilor folosind cultura și valorile europene;

5) sa utilizeze CULTURA ca instrument de creștere a motivației elevilor pentru invatare, oferindu-le oportunitatea de a-și exprima și explora identitatea culturală națională / europeană prin limbă, artă, muzică, teatru;

Prin expunerea elevilor la valorile democratice (incluziune socială, toleranță, echitate) vom combate actele violente, discriminatorii în școli, cu efecte pe termen lung asupra dezvoltării lor viitoare ca cetățeni europeni. Stimuland apetitul elevilor pentru activități creative dar și antreprenoriale, vom planta samânța succesului în mintea lor, le vom îmbogăți cunoștințele, îmbunătăți abilitățile de comunicare, le vom stimula gandirea critica si îi vom ajuta să-si descopere si sa-si valorifice potențialul imens, oferindu-le astfel posibilitatea de a deveni excelenți viitori antreprenori care isi vor putea aduce contribuția la economia țării.

Activități

Cultura trebuie să fie experimentată, astfel încât scopul nostru este de a implica elevii activ în crearea de artă, fie că este vorba de pictura, actorie, muzică, poezie, scriere creativă, dans sau mestesuguri. Aceste activități au un mare potențial educațional și ar putea chiar să le dezvolte copiilor pasiunea pentru învățare, cu efecte pe tot parcursul vieții.

A deveni buni cetățeni ai UE, crescuți și educați în spiritul valorilor europene, se va realiza prin ateliere de teatru, muzică, literatură și dezvoltare personală. Combaterea prejudecăților, a violenței și a inechitatilor nu poate fi posibilă decât prin educație și cultură: elevii vor crea povestiri scurte și desene animate inspirate de teme de interes pentru proiectul nostru (incluziune socială, agresiune/bullying, probleme specifice refugiatilor/imigranților, drepturile omului etc.); un cântec în cele 5 limbi ale proiectului va fi creat de elevi pentru a exprima solidaritatea între partenerii europeni; filme de scurt metraj / piese de teatru în care elevii vor evidentia problemele globale de actualitate (violență, toleranță, valori democratice).

*Antreprenoriat: intalniri cu economisti, prezentari, Targuri de Craciun/ Paste

Pagina Facebook a proiectului – Lb. Română –  Mult’culture Romania

Pagina Facebook a proiectului – Lb. Engleză –  Mult’culture-Promote Education for Cultural Heritage – Projeto Erasmus +